Festival Zmaj ‘ma mlade se vrača. Tokrat brez ograj in drugih omejitev.

Festival, ki je v svojih 25-ih letih doživel že veliko različnih izvedb in priredb, se po dveh letih omejitev vrača še bolj pester, sproščen in predvsem brez ograj. Letošnja izvedba 13-dnevnega festivala se bo začela v torek, 23. avgusta, in zaključila v nedeljo, 4. septembra. Program obsega skoraj 40 brezplačnih dogodkov za vse generacije in okuse. V terminu, ki je že nekaj let naša stalnica, bodo številni izvajalci na različnih lokacijah poskrbeli, da bo konec avgusta in začetek septembra v Postojni pestro in zabavno.
Na parkirišču med Občino Postojna in Kulturnim domom Postojna, ki je tudi osrednje glasbeno prizorišče festivala, bodo tako v torek, 23. avgusta, odprli festival s plesnim nastopom Žigana Krajnčana in Lovra Zajca, kasneje pa se nam bo na odru predstavila izvrstna Katalena, ki bo predstavila med drugim tudi svoj najbolj svež album “Kužne pesmi”.
Na tem prizorišču bodo nadaljevali v petek, 26. avgusta, ko bosta nastopila didžejevsko–bobnarska naveza Jimmy Barka Experience in beograjski rockovski trio Straight Mickey And The Boyz, ki odločno nadaljuje čvrsto tradicijo urbanega beograjskega rokenrola. V soboto, 27. avgusta, bo koncert zasedbe Pliš, v nedeljo, 28. avgusta, pa nas bodo na večeru stand-up komedije nasmejali Boštjan Gorenc Pižama, Rok Škrlep, Alen Borišek in Alen Mastnak.
Drugi teden festivala se na glavni oder vrača v sredo, 31. avgusta, ko bodo zasedba Noreia z gostoma Janijem Kovačičem in Lauro Krajnc predstavili vznemirljiv glasbeni projekt Kilt Roberta Burnsa.
Za ogenj, predvsem pa spektakel, bodo poskrbeli v četrtek, 1. septembra, ko bo na ogled največja »kurjaža«, ki jo lahko najdete v Sloveniji, ulična ognjena predstava Sodrga.
Zadnji vikend festivala bo še posebej pester. Začne v petek, 2. septembra, s koncertom domačega powerviolence tria CarlxJohnson, nabrite ljubljanske rokenrol zasedbe Čao Portorož, za zaključek pa bodo na zmajevem odru gostili še hrvaško atrakcijo – zasedbo Brkovi.
Sobota, 3. septembra, bo rapersko obarvana, nstopili bodo domači Galletto X Monty in Kaušspiu Records ter veteran in eden najvidnejših predstavnikov slovenske hiphop scene, Drill.
Za zaključek festivala se bodo v nedeljo, 4. septembra, pridružili še legendarni Avtomobili, ki veljajo za eno najbolj plodnih, izvirnih in prepoznavnih rock skupin na Slovenskem.
Pred in v Mladinskem centru Postojna se lahko pridružite 24. avgusta na koncertu hrvaške kantavtorice Sare Renar (Hr), 29. avgusta pa še na razstavi avtorskih plakatov Marka Breclja: Četrti četrtki in koncertu konceptualn-pank-družbenokritični-satiričnocinični-twopeople banda Kresničke.
V Mladinskem centru Postojna že skoraj 26. let potekajo tudi sobotne delavnice za otroke in otroške predstave. Letos najmlajše vabijo na predstavi Zlati ključek v izvedbi gdč. Bazilike in Kako je nastal Svet v izvedbi KUD LJUD. Pred nekaj leti so otroškemu programu dodali še kino za otroke, v katerem si bodo ob četrtkih najmlajši letos lahko ogledali filma Tudi miši grejo v nebesa in Škratki.
V času festivala Zmaj ‘ma mlade pa v Mladinski center Postojna vabijo tudi na Poletni kino eksperiment za odrasle, ki sicer poteka od junija do septembra, ko vam bodo popestrili oba četrtka s svežima slovenskima filmoma Orkester in Zgodba Save.
Zmaj se letos delno vrača tudi na Titov trg. V torek, 30. avgusta, bodo že v popoldanskih urah postavili Zmajevo igrišče z zelenimi igrali, ki mu bo sledila ulična predstava Kozlovska sodba v višnji gori.
Tokrat nekaj več pozornosti namenjajo lokaciji Trg padlih borcev oziroma Tržaški cesti, ki je letos doživela svojo prenovo. Če se še niste sprehodili po prenovljeni Tržaški cesti, boste to lahko storili v okviru Zmaja, in sicer 24. avgusta z delavnico vrtenja hula hoop obroča in ognjeno predstavo Siara, 25. avgusta z ulično predstavo Milena Zupančič v tej predstavi ne igra, 30. avgusta z ulično predstavo Mesarica in v nedeljo, 4. septembra, s tradicionalnim Po-stoj na živi ulici s tržnico nevladnih organizacij Primorsko-notranjske regije. Tržnica bo sicer potekala še na drugih lokacijah v Postojni – na Titovem trgu, mestnem parku, Ulici 1. maja in parkirišču za Ljudsko univerzo.
Izven ustaljenih lokacij letos v soboto, 3. septembra, ponujajo Turnir v odbojki na mivki na stadionu za Sovičem, kjer bodo udeleženci s športom poskrbeli za svoje zdravje. V mestnem parku pa se lahko pridružite v petek, 26. avgusta, na ulični predstavi Po klobuk. V četrtek, 25. avgusta, vabijo v Notranjski muzej na praznovanje 75. obletnice ustanovitve muzeja. Vrača pa se tudi nogometni turnir v Športnem parku, in sicer v soboto, 3. septembra.
Tudi letos v sodelovanju z Zavodom Pantea v Točki moči vabijo na več delavnic in predavanj tekom celotnega festivala Zmaj ‘ma mlade.