Neverjetna zgodba lepotcev iz Lipice vabi na projekcijo v Kino Pivka

Vabimo vas na projekcijo dokumentarnega filma »Neverjetna zgodba lepotcev iz Lipice«, ki bo 12. januarja 2023 ob 18. uri v Kinu Pivka. Projekcijo filma bo pospremila priložnostna razstava »Lipicanci – žive legende«, ki so jo pripravili v Parku vojaške zgodovine Pivka. V pogovoru z gospo Marijo Stopar Štefan, hčerko lipiškega konjarja Andreja Stoparja, bomo osvetlili pomembno vlogo lipiških konjarjev, ki so skrbeli za konje tudi v najtežjih trenutkih, z direktorjem Parka vojaške zgodovine Pivka pa bomo spregovorili o večkratnih zgodovinskih selitvah lipicancev: med vojno z Napoleonom, med vojno med Avstrijo in Francijo, med prvo in med drugo svetovno vojno.
Slovenski lipicanci v Lipici predstavljajo enega najpomembnejših državnih kulturnih in nacionalnih zakladov. Njihova usoda je bila med 2. svetovno vojno izjemno negotova, saj so jih po kapitulaciji Italije nacisti odpeljali v češko mesto Hostouň, kjer so ustanovili vzrejni center konjev iz najboljših kobilarn tedanje Evrope. Konji so se ob koncu vojne znašli v veliki nevarnosti, saj je območje pripadlo Rdeči armadi. Ameriška vojska pod vodstvom generala Pattona se je odločila za drzno vojaško reševalno akcijo in z »Operacijo Kavboj« konje rešila na Zahod.
Filmsko zgodbo o legendarnem reševanju lipicancev je Društvo Kolut prelilo na filmski trak ob podpori Veleposlaništva ZDA v Sloveniji, Občine Postojna, Parka vojaške zgodovine Pivka, Kobilarne Lipica in Zavarovalnice Triglav. Scenarij za film je napisal Drago Mislej – Mef, režiral ga je Dušan Milavec, generala Pattona je odigral dramski igralec Vladimir Jurc. V ekipi so bili še direktor fotografije Manuel Tomšič, snemalci Manuel Tomšič, Neja Kalan in Luka Vovk Vižintin, oblikovalka Tjaša Spetič, Drago Kočiš za zvok in glasbo, vodja projekta Alenka Furlan Čadež in izvršni producent Ernest Zakarija.