Nove ribje solate Delamaris so prejele nagrado za inovativno živilo leta 2023

Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2023, med drugimi tudi Ribje solate Delamaris, ki so nagrado prejele v skupini konzerviranih živil. Javna razglasitev izbora je potekala v sredo, 25. januarja 2023 v Ljubljani. »Vrednotenje inovativnosti prijavljenih živil v prvi vrsti temelji na sestavi živil in njihovi hranilni vrednosti. V izogib subjektivnemu ocenjevanju smo pri izboru uporabili mednarodno uveljavljene modele za profiliranje živil. Gre za posebno znanstveno metodo, ki glede na hranilno sestavo, predvsem vsebovano količino sladkorjev, nasičenih maščob in soli ter na drugi strani vsebnost prehranske vlaknine, sadja in zelenjave, živilu pripiše oceno, na osnovi katere ga lahko razvrstimo med živila z bolj ali manj ugodno sestavo,« je izpostavila vodja izbora doc. dr. Anita Kušar. (vir: https://www.nutris.org/sporocila-za-medije/inovativna-zivila-leta-2023) Izbor najbolj inovativnih živil je opravila strokovna skupina na Inštitutu za nutricionistko, ki je pripravila tudi strokovno utemeljitev izbora:
Linija ribjih solat Delamaris predstavlja priročne obroke, ki lajšajo vključevanje rib v prehrano. Izdelki predstavljajo naraven vir beljakovin, odlikuje jih visoka vsebnost rib ter bogate kombinacije z različnimi žiti, stročnicami in zelenjavo. Predstavljajo enostavno izbiro za malico na poti ali obrok v naravi, ob športni aktivnosti.
Na razpisu za najbolj inovativna živila so bila v nabor kandidatov umeščena živila, razvita v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Nagrado je v imenu Delamarisa prevzela mag. Monika Marin, direktorica proizvodnje, razvoja in kakovosti družbe. Foto in besedilo: Delamaris d.d.