Praznik kulture smo v Postojni obeležili z osrednjo kulturno prireditvijo

V Postojni smo slovenski kulturni praznik obeležili s  prireditvijo 8. februarja v Kulturnem domu Postojna. Osrednja govornica je bila Saša Pavček,  igralka, pesnica, esejistka, dramatičarka in profesorica, ki je za svoja ustvarjalno umetniška udejstvovanja prejela preko trideset vidnih nagrad in nominacij.” Umetnost nam je dajala moč za ohranitev življenj, dajala nam je samozavedanje in vero v svobodo, samostojnost. Sprejmimo ta dar s hvaležnostjo. Danes je dan, ob katerem naj bi se vsak Slovenec in državljan Slovenije, ne glede na nazor ali politično pripadnost, zavedel, da je član ene enotnosti, kjer nas povezuje slovenski jezik, ” je v govoru poudarila povezovalno vlogo kulture.

Občina Postojna se zaveda, kako pomemben del našega družbenega vsakdana je kultura, zatorej delovanje vseh, ki se udejstvujejo na kulturnem področju, podpira z vsakoletnimi javnimi razpisi, podporo dogodkom in drugimi spodbudami, je povedal župan Igor Marentič. »Kulturo si prizadevamo poudarjati in ohranjati tudi v okviru aktualnih in načrtovanih občinskih projektov, saj je pridih kulture in kulturna dediščina tista, ki nas bo povezovala tudi v prihodnje. Bodimo tudi v prihodnje pomembni glasniki naše kulture.« je dodal župan v svojem prazničnem govoru.

Vrhunec kulturne prireditve v Postojni je bila podelitev priznanja Miroslava Vilharja za izjemne dosežke s področja kulture, ki pomembno oblikujejo kulturno življenje prebivalcev občine Postojna ali za stvaritve, za katere so ustvarjalci prejeli mednarodna priznanja oziroma so s svojim delom pomembno prispevali k predstavitvi občine Postojna doma in v svetu. Letošnja prejemnika nagrade sta bila Nataša in Anton Črnugelj, akademska glasbenika in profesorja kitare. Zakonca Črnugelj, ki sta ponesla ime Občine Postojna tudi na prizorišča državnih in mednarodnih tekmovanj za kitaro, kjer sta prejela skupno prek 60 najvišjih nagrad in priznanj, sta pred 11 leti osnovala prvi mednarodni festival kitare v Sloveniji z imenom »Teden kitare v Postojni«. Tradicionalen glasbeni festival se je že na samem začetku uvrstil med kakovostnejše in obetavnejše festivale kitare v tem delu Evrope. Julija lani smo tako v Postojni gostili jubilejni, 10. mednarodni festival Teden kitare v Postojni, ki je zajemal 7 koncertov, 60 udeležencev in 18 profesorjev. Poleg sklopa koncertov festival prinaša tudi predavanja in mojstrske tečaje za mlade kitariste pri preverjenih mentorjih. Jedro predstavljajo uveljavljeni univerzitetni profesorji iz Slovenije in sosednjih dežel, vsako leto pa festival dopolnjujejo z atraktivnimi, mednarodno priznanimi predavatelji in koncertanti, predvsem mlajše generacije. Prav izpostavljanje mladih kitaristov je značilnost in odlika Tedna kitare v Postojni, ki so mu pohvalne besede namenili tudi drugi po svetu. Poletna šola, večerni koncerti, predavanja, razstave in še marsikaj, kar se zvrsti na tem mednarodnem glasbenem festivalu, uvršča Postojno med najbolj prepoznavna evropska festivalska središča v povezavi s klasično kitaro. Nataša in Anton Črnugelj organizirata v sklopu festivalskih večerov tudi »Večer slovenske glasbe«, s čimer opozarjata širšo javnost na skladateljsko tradicijo našega mesta in hkrati vzpodbujata mlade slovenske ustvarjalce h kontinuiteti rojevanja vedno novih izvirnih umetniških del.

V kulturnem programu so nastopili Vokalna skupina Alikvot, recitatorka Nika Kurbašič, Sozvočja Slovenije Trio in lik Franceta Prešerna. Nedvomno je bila letošnja prireditev še ena izmed priložnosti, s katero si Občina Postojna prizadeva izkazati spoštovanje in zahvalo vsem, ki se udejstvujejo na tem področju, predvsem pa povezovati, saj »kultura smo ljudje«, so sporočili iz Občine Postojna. Foto: Atelje Postojna