Upokojeni helikopter Bravo v PVZ Pivka

V PVZ Pivka predstavili nov muzejski eksponat policijski helikopter Augusta bell, ki ga tako piloti, mehaniki, reševalci kot slovenski letalski navdušenci poznajo pod vzdevkom »Bravo«. Po skoraj 10.000 urah v zraku in 42 letih obratovanja so policijski helikopter bell umestili v muzejsko razstavo. Po čolnu slovenske policije, ki so ga v PVZ pripeljali pred štirimi meseci, je to že drugi maksi eksponat policije, ki upokojen vabi k ogledu zainteresirane obiskovalce.

Bravo je leta 1980, ko se je pridružil takratni letalski enoti milice, pomenil skokovit tehnični napredek. Omogočal je več nosilnosti (ljudi in tovora) ter daljši doseg letenja, poleg vsega pa je imel dva motorja, kar je pomenilo večjo varnost letenja.
S svojo veliko kabino je brez težav peljal 12 oseb in še 2 pilota. Z njim so prevažali material za obnovo in izgradnjo in oskrbo planinskih postojank na Kredarici, Vogarju, Stolu, Krnu, Doliču, Prehodavcih, Sedmerih Jezerih in še nekaterih. Poleg tega je bil uporabljen tudi pri postavljanju in razstavljanju radijskih in televizijskih pretvornikov in oddajnikov ter pri gradnji tovornih žičnic.
Bravo je aktivno sodeloval tudi med osamosvojitveno vojno, začenši 12. junija 1991, ko je bila na vrhu Triglava dvignjena slovenska zastava. Foto: Policija