V Postojno se po dveh letih vrača program DORA

Ta teden se v Postojni ponovno pričenja slikanje žensk v mobilni enoti presejalnega programa za zgodnje odkrivanje raka dojk DORA. Do novembra 2022 bodo iz programa DORA na Onkološkem inštitut Ljubljana povabili okoli 5.500 žensk med 50. in 69. letom iz občin Postojna, Pivka, Ilirska Bistrica in Cerknica. V zadnjem tretjem krogu leta 2020 se je vabilu na preventivno mamografijo odzvalo največ žensk doslej, kar 71 % vseh povabljenih žensk. Mobilna enota programa DORA stoji ob Bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo Postojna.

Leta 2020, ko je bila mobilna enota programa DORA nazadnje v Postojni, so slikali 3.633 žensk. Med njimi so jih zaradi sumljivih sprememb, ki so jih zdravniki radiologi odkrili na mamografskih slikah, 119 povabili na dodatne diagnostične preiskave, ki običajno obsegajo dodatno mamografsko slikanje, ultrazvok, redko tudi punkcijo (biopsijo). Z dodatnimi preiskavami so pri 22 ženskah odkrili raka dojk, večinoma na začetni stopnji, ko je zdravljenje lahko zelo uspešno in manj obsežno, saj se pri operaciji odstrani le rakavo tkivo in ne cela dojka, prav tako večinoma ni potrebna odstranitev vseh bezgavk v pazduhi. Manj je sistemskega zdravljenja (npr. kemoterapije), kakovost življenja bolnic pa večja.

Udeležba povabljenih žensk v Postojni se iz kroga v krog povečuje. Če je mamografijo leta 2016 opravila dobra polovica vabljenih žensk (54 %), je 2018 ta odstotek znašal 69 % in leta 2020 že 71 %. »Veseli nas, da nam ženske, ki jih vabimo na presejalno mamografijo v Postojno, iz leta v leto bolj zaupajo in v skrbi za svoje zdravje prepoznavajo prednosti zgodnjega odkrivanja raka dojk. Rak dojk je še vedno najbolj pogost rak pri ženskah. Letno zboli za to boleznijo okoli 1.400 žensk, kar 80 % jih je starejših od 50 let. Zato v programu DORA spodbujamo ženske, da se udeležijo slikanja dojk, saj z mamografijo lahko zgodaj odkrijemo bolezenske spremembe v dojki, ko jih ženska še ne more zatipati pri samopregledovanju ali njen zdravnik s kliničnim pregledom. Če raka dojk odkrijemo zgodaj, ko je omejen na dojko, je verjetnost ozdravitve lahko večja. Zato je pomembno, da se ženske udeležijo presejalne mamografije tudi v času epidemije covid-19, da tako poskrbijo za svoje zdravje in proti raku ukrepajo takoj,« je ob začetku slikanja v Postojni povedala vodja programa DORA mag. Kristijana Hertl, dr. med.

Dodatne informacije: Vesna Škrbec, svetovalka za odnose z javnostmi, Državni presejalni program za raka dojk DORA;
tel.: 01 587 90 46/041 256 531, e-naslov: vskrbec@onko-i.si