Za vrhunsko strokovno delo in uveljavljanje novih uspešnih pristopov na področju porodništva Aleksandru Merlu red za zasluge

Za vrhunsko strokovno delo in uveljavljanje novih uspešnih pristopov na področju porodništva prejme Aleksander Merlo red za zasluge.

Aleksander Merlo se je rodil v Postojni, tam je obiskoval osnovno šolo in gimnazijo, študiral pa je na Medicinski fakulteti Univerze na Reki. Ginekologijo in porodništvo je specializiral v Ljubljani in Postojni, kjer se je nato zaposlil.

Najprej je kot splošni zdravnik delal v Zdravstvenem domu dr. Franca Ambrožiča, kmalu pa je odšel v Bolnišnico za ženske bolezni in porodništvo Postojna. To je bila na Primorskem dolgo edina porodnišnica – Koper in Šempeter pri Gorici sta ju dobila pozneje. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je bilo zato v Postojni veliko porodov, novorojenčkov, življenja, in Aleksander Merlo je spoznal, da sta porodništvo in ginekologija lahko ves njegov svet, da mu ni treba v večje kraje in večje bolnišnice, če želi porajati novo upanje.

V štiridesetih letih, kolikor je ostal v postojnski bolnišnici in jo v tem času dolgo tudi vodil, si je pridobil globoko spoštovanje sodelavcev in pacientk, ki cenijo njegovo predanost delu, pripravljenost na pogovor ter razumevanje za njihove skrbi in želje. Sandi Merlo je prepričan, da je rojstvo nekaj čudovitega in želi si, da bi se poroda lahko vsi veselili. Zato se je vedno znal odzvati na želje porodnic, parov in družin, postojnska porodnišnica pa je postajala zgled za druge, ko je kot prva pri nas uvedla porod v vodi, orala ledino na področju epiduralne analgezije, uredila tako imenovano babiško hišo, v kateri lahko porodnice rodijo, kot bi bile doma, a so ob morebitnih zapletih vendarle v bolnišnici, ter uvedla še številne druge novosti. Tudi v času epidemije covida-19 se trudijo, da bi rojstvo ostalo poseben in varen dogodek za porodnice, novorojenčke in njihove družine. Postali so ena najbolj zaželenih in najuglednejših bolnišnic za ženske bolezni v Sloveniji, ki kot porodnicam prijazna porodnišnica slovi tudi na tujem, po številu porodov pa je tretja v državi.

Že desetletja se dr. Merlo posveča parom, ki imajo težave z neplodnostjo. Zaveda se napredka v ginekologiji: ko je začel delati kot specializant, je bil ginekolog porodničar odvisen predvsem od svojega znanja, spretnosti rok in opazovanja, danes pa ima na voljo pomagala, ki omogočajo natančno spremljanje razvoja ploda, zanesljivo predvidevanje in vnaprejšnje odpravljanje zapletov ter omogočajo tudi učinkovito pomoč pri neplodnosti.

Aleksander Merlo ima rad svoje delo, rad pa ima tudi bolnišnico, v kateri deluje vse življenje. Prepričan je, da ima manjša bolnišnica lahko prednosti pred veliko, če jih zna prepoznati in uveljaviti. Ker je Splošna bolnišnica Postojna specializirana za ginekologijo in porodništvo, vidijo Aleksander Merlo in njegovi sodelavci v tem možnost, da ima vsak pacient svoj obraz, da se vsaka bodoča mama lahko spozna ne le s postopkom poroda, marveč tudi z osebjem, ki jo spremlja ves čas priprave na porod in tudi po njem. Pacientke so v svojem pričakovanju zato bolj pomirjene in sproščene, upajo si postavljati vprašanja in razkriti skrbi. V Sloveniji se na leto rodi tudi nad 1800 otrok, ki imajo v dokumentu zapisano, da so se rodili v Postojni.

Kot direktor si nenehno prizadeva za boljše pogoje delovanja bolnišnice, v nekaterih obdobjih pa se je moral postaviti tudi za njen obstoj. Aleksander Merlo v svojem javnem udejstvovanju opozarja na stanje v zdravstvu in predlaga rešitve, ki bi šle v korak s časom – napredujeta medicina in ginekologija, pravi, a napreduje tudi družba, ki ima nove zahteve in večja pričakovanja. V številnih intervjujih, javnih nastopih in nenazadnje v političnem udejstvovanju ostaja prepričljiv in zaupanja vreden človek, ki ne govori na pamet, marveč z izkušnjo svojega poslanstva ter predanosti bolnišnici, pacientkam in sodelavcem. Svoje znanje porodništva in zdravljenja neplodnosti prenaša tudi na mlajše kolege in kolegice ter pri tem poudarja pomembnost nenehnega izobraževanja in ustreznih možnosti za delo mladih.

Za prizadevno delo, visoko strokovnost na področju porodništva in ginekologije ter za človečnost in inovativnost se mu država Slovenija zahvaljuje z redom za zasluge. (Urad predsednika RS,  foto: Daniel Novakovič/STA)