Zbiralka ljudskega izročila Ljoba Jenče

Onkraj Javornikov, v Dolenji vasi, živi in ustvarja Ljoba Jenče. Zbiralka ljudskega izročila, poustvarjalka, pevka, pravljičarka. Njen globok, topel glas poveže občinstvo v izvenčasovno izkušnjo – v svet arhetipskih simbolov, katerih pomen še vedno začara. Njena predanost ohranjanju nesnovne dediščine Cerkniškega polja in skrb za okolje sta obrodili sadove. Skupaj s somišljeniki je uspela znanje in veščine prenesti na naslednjo generacijo.

Ljobo Jenče imamo malo za svojo tudi v Postojni. Konec koncev del njene družine izhaja iz Predjame, prav tako je v Postojni zaključila gimnazijo. Njen glas pa odmeva tudi daleč čez meje Slovenije. Predstavila se je na odrih vseh celin, gostovala je v več kot 60 državah. Povezuje se z ustvarjalci in ustvarjalkami od vsepovsod. Med drugim je nastopila za OZN v New Yorku, UNESCO v Parizu, pa v Kraljevi akademiji v Londonu, stolnici Kristusa Odrešenika v Moskvi ter v Aleksandriji (Egipt). Za svoje delo je prejela tudi pomembne nagrade in priznanja. V Slovenijo je med drugim vnesla val zanimanja za umetnost pripovedovanja ljudskih pravljic. Ljudsko izročilo pogosto ponese med otroke.

Ljoba Jenče nas je ob slovenskem kulturnem prazniku obiskala v studiu. Okoli Prešernovega dne se kulturniški pogovori radi sučejo okoli poezije in ljudska pesem se je globoko vtkala tudi v ta intervju. Seveda pa se je začetek pogovora začel – z začetkom. Zanimalo nas je, kako se je Ljoba Jenče zapletla med niti skrbi za ljudsko izročilo – ta klobčič, ki povezuje preteklost s prihodnostjo. foto:Notranjci.si